Air Fryer fánkok
Ingredients
A fánkokhoz
- Főzőspray
- 1/2 csésze tej
- 1/4 csésze plusz 1 teáskanál kristálycukor elosztva
- 2 és 1/4 tk száraz élesztő
- 2 csésze liszt teljes kiőrlésű
- 1/2 tk só
- 4 evk vaj olvasztott
- 1 db tojás
A vanília bevonathoz
- 1 csésze porcukor
- 60 ml tej
- 1/2 tk vaníliakivonat
A csokoládé mázhoz
- 3/4 csésze porcukor
- 1/4 csésze kakaópor cukrozatlan
- 3 evk tej
A cukros fahéj mázhoz
- 1/2 csésze kristálycukor
- 2 evk fahéj őrőlt
- 2 evk vaj olvasztott
Instructions
Készítsük el a fánkot
- Kenjünk ki egy nagy tálat főzőspray-vel. Egy kis, mikrohullámú sütőre alkalmas tálba vagy üveg mérőpohárba adjuk a tejet. Mikrózza langyosra, 40 másodpercre. Adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, és keverjük össze, hogy feloldódjon, majd szórjuk az élesztőre, és hagyjuk állni, amíg habos nem lesz, kb. 8 percig.
- Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Egy nagy tálban keverjük össze a maradék ¼ csésze cukrot, a vajat, a tojást és a vaníliát. Öntsük bele az élesztős keveréket, keverjük össze, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, és addig keverjük fakanállal, amíg egy foszlós tészta nem képződik.
- Tegyük át egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk addig, amíg rugalmas és csak enyhén ragadós nem lesz, szükség esetén egy-egy teáskanállal több lisztet adva hozzá, kb. 5 percig. Formázzunk golyót, majd tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba, és takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Hagyjuk a tésztát meleg helyen a duplájára kelni, kb. 1 óra hosszat.
- Béleljünk ki egy nagy sütőlapot sütőpapírral, és enyhén kenjük be főzőspray-vel. Üssük le a tésztát, majd fordítsuk enyhén lisztezett munkafelületre, és sodorjuk ki 1,25 centi vastag téglalap alakúra.
- Egy fánkvágó vagy 3" és 1" kekszvágó segítségével lyukasszuk ki a fánkokat. Gyúrjuk össze a maradékokat, és lyukasszunk ki még több fánkot. Helyezzük a fánkokat és a lyukakat a sütőlemezre, fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk még egyszer kelni, további 40 perctől 1 óráig tartó időtartamban.
- Kenje meg a légsütő kosarát főzőspray-vel, és tegyen bele egyszerre 2 fánkot és 2 fánklyukat, ügyelve arra, hogy a fánkok ne érjenek össze. Süssük 195C°-on 6 percig, amíg mélyen aranyszínűek lesznek. Tegyük hűtőrácsra, és ismételjük meg a maradék tésztával.
- A fánkokat mázba mártjuk (lásd alább), vagy a fahéjas cukorral kapcsolatos utasításokat követjük. Tegyük vissza a hűtőrácsra, és tálalás előtt 5 percig hagyjuk megdermedni.
Vanília bevonat
- Egy közepes tálban keverje simára a porcukrot, a tejet és a vaníliát.
A csokoládé máz elkészítése
- Egy közepes tálban keverjük össze a porcukrot, a kakaóport és a tejet.
A cukros fahéjas máz elkészítése
- Egy nagy, sekély tálban keverjük össze a fahéjat és a cukrot. Kenje meg a fánkokat olvasztott vajjal, és forgassa meg a fahéjas cukorban.
Forrásunk: Air Fryer Donuts Recipe – How to Make Air Fryer Donuts (delish.com)